על שיוך דירות בגירושין
שיוך דירות בגירושין היא סוגיה הנוגעת לבני זוג חברי קיבוץ המתגרשים ואחד מבני הזוג עוזב את הבית. עמדת רשות מקרקעי ישראל היא שניתן לשייך מגרש נפרד עבור בן הזוג שעוזב את ביתו בעקבות גירושין, גם כאשר השיוך של הדירה הנוכחית של בני הזוג התבצע לאחר ביצוע השיוך בפועל. ההגבלות על שיוך דירות בגירושין שהרשות מטילה, כוללות את ביטול הנחת הוותק ובנוסף, שהמגרש החדש יהיה, שלא בחלקת המגורים הנוכחית.
מהות מול פורמליות
בתי המשפט נדרשו לא מעט בשנים האחרונות, לסוגיה של מה דינם של פרודים לצורך שיוך דירות בקיבוץ. השאלה נידונה לצורך שיוך של בני זוג לשעבר שנפרדו ודרו בנפרד, אך לא התגרשו באופן רשמי. בית המשפט קבע במספר מקרים, כי דינם של פרודים לצורך שיוך דירות, הוא כאילו הם התגרשו בפועל. כל אחד מבני הזוג, זכאי לשיוך של דירתו כיחידה נפרדת. בית המשפט בחר להדגיש את המהות, על חשבון הפורמליות. בני זוג שאינם חיים בצוותא באופן מהותי, יש להכיר במצבם, גם אם לא התגרשו באופן פורמלי.
ניצול הטבת השיוך
הנושא של שיוך דירות בגירושין כיום, תלוי במציאות השיוכיות הנוכחית של הקיבוץ, בו בני הזוג חברים. חבר או חברת קיבוץ שנפרדו, התגרשו ועזבו את הבית שכבר שויך אליהם, כיחידת שיוך משפחתית, אינם זכאים ליחידת שיוך נוספת, מכיוון שכבר קיבלו את ההטבה שהיו זכאים לה בעבר. מכיוון שלא ניתן לקבל שיוך נוסף, עבור העוזב את הבית, הבית המשויך ממשיך להיות שייך לשני בני הזוג. כאשר הילדים של בני הזוג נשארים בבית המשויך, אזי לא ניתן למכור אותו, לשם חלוקתו ביניהם.
ייעוץ משפטי לגבי שיוך דירות בגירושין
המצב המשפטי של בני זוג חברי קיבוץ המתגרשים, הינו מורכב והנושא של שיוך דירות בגירושין ומקום המגורים יכול לעמוד, במוקד של סכסוך גירושין. כדאי להתייעץ מראש עם עורך דין הבקי בדיני גירושין וקיבוצים, כמו הצוות במשרד עורכי דין עייש, בן שלום וגולדשמידט. יש לברר את מצב ההפרטה, מצב השיוכיים, תכנון הרחבות, והכללים הספציפיים של הקהילה. ישנם מצבים בהם ניתן לרכוש את הזכויות של חבר קיבוץ אחר, או ממי שעזב את הקיבוץ. לעיתים ניתן לשפר דיור, באמצעות מכירת היחידה המשויכת ובניית יחידות נפרדות עבור שני המתגרשים. צרו קשר עם משרד עייש, בן שלום וגולדשמידט, לשם פגישת ייעוץ ראשונית ותכנון אסטרטגיה משפטית, המתאימה למצבכם.